Denne video er en forsmag på kurset. Køb adgang for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2024-02-15

Antibiotika med odontologisk relevans

1 point i Farmakologi

 -  3 anmeldelser

Brugen af antibiotika er for alle sundhedsfaglige personer en hyppig kilde til debat. Ofte er evidensgrundlaget sparsomt eller ikkeeksisterende. Risikoen for øget resistensudvikling kan gøre hver eneste recept på antibiotika til en svær afvejning for og imod.
Den seneste nationale opgørelse over forbruget af antibiotika i Danmark: DANMAP 2022, beskriver et markant øget forbrug af antibiotika blandt tandlæger i 2022. Og hver enkelt tandlæge må spørge sig selv om dette stigende forbrug er velindiceret eller udtryk for et skred i holdningen til, hvornår der skal udskrives antibiotika!
Dette kursus vil forsøge at indgyde den holdning, at udskrivning af antibiotika i odontologien sjældent kan gøres uden grundige overvejelser for hver enkelt patient. Samtidig vil kurset forsøge at give den teoretiske ballast til, at hver enkelt ordination bliver på et rationelt grundlag.

Kurset har fire overordnende formål:

  • At give en oversigt over de hyppigst anvendte antibiotika blandt tandlæger og sætte dette i relation til mundhulsen bakterielle flora.
  • Beskrive de overvejelser man som tandlæge bør have før antibiotisk behandling og profylakse.
  • Gennemgå de særlige grupper af patienter, hvor man skal tænke sig om en ekstra gang, før man ordinerer antibiotika – børn, ældre, overvægtige, allergiske og gravide/ammende.
  • Kort redegøre for overvejelser om lokal antibiotisk behandling.

Målgruppe

Kurset henvender sig til tandlæger, tandpersonale og andre med interesse i emnet.

Lektioner

1.  Mundhulens flora og gennemgang af de antibiotika tandlæger primært anvender

I denne lektion ser vi først kort på mundhulens flora, og hvilke overvejelser det giver anledning til ifb. valg af antibiotika. Vi ser herefter nærmere på, hvilke antibiotika tandlæger i Danmark bruger, og snakker desuden om beta-lactam og alternativer hertil. 

17 minutter

2.  Profylakse og behandling

I denne lektion gennemgår vi, hvad forskellen er på profylakse og behandling. Vi ser på, hvordan profylakse - teoretisk - gives bedst, hvem der skal have profylakse og hvordan antibiotika anvendes rationelt. 

13 minutter

3.  Særlige patientgrupper

I denne lektion ser vi på nogle af de patientgrupper, som kræver lidt ekstra forarbejde - herunder børn, ældre, overvægtige/undervægtige, patienter med allergi, gravide og ammende patienter. 

13 minutter

4.  Lokalbehandling

I den sidste lektion ser vi kort på lokalbehandling - herunder hvad lokal antibiotika er, og hvordan det er ift. lokal desinfektion. 

5 minutter
Ubegrænset adgang til alle kurser
Adgang til alle kommende kurser
Betaling hver år
799,00 kr. pr. måned
Bindingsperiode på 12 måneder
Køb Personligt medlemsskab (DKK 799,00)
  • Sikker betaling gennem Stripe
  • Support alle ugens dage kl. 9-16
  • Afspil på computer, telefon eller tablet

Samuel Azuz

Samuel Azuz

Speciallæge i Klinisk Farmakologi, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital

Samuel Azuz er Cand. Med. fra Københavns Universitet 2013 og speciallæge i 2020. Til dagligt arbejder han med rådgivning af læger om lægemidler. Han underviser desuden læger og medicinstuderende i rationel anvendelse af lægemidler. Samuel har en særinteresse for antibiotika, psykofarmaka, smertestillende, præcisionsdosering og interaktioner mellem lægemidler.