Denne video er en forsmag på kurset. Køb adgang for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2024-02-15

Den grundige medicinanamnese

1 point i Farmakologi

I takt med at gennemsnitsalderen i Danmark stiger, ses en parallel stigning i antallet af patienter med lægemiddelbehandling for flere sygdomme. Mulighederne for og kompleksiteten af lægemiddelbehandling for mange kroniske sygdomme er i evig vækst. Dette øger arbejdsbyrden for tandlæger, der er juridisk forpligtede til at orientere sig i patientens medicinliste forud for et invasivt indgreb.
Mange lægemidler kan desuden have indvirkning på den generelle tandstatus. Du kan således som tandlæge spille en vigtig rolle som rådgiver for dine patienter om lægemiddelbehandling. Dette kursus vil forsøge at klæde dig bedre på til at indhente relevant/lovpligtig information om dine patienters lægemiddelbehandling - altså den grundige medicinanamnese!

Kurset har tre overordnende formål:

  • Klarlægge dine juridiske forpligtigelser ift.
    • Hvornår du skal optage en medicinanamnese
    • De tilfælde hvor du selv ordinerer behandling med lægemidler
  • Give dig et indblik i, hvornår det fælles medicinkort viser dig de informationer, du skal bruge til en medicinanamnese, og hvornår disse informationer kan mangle
  • Opliste nogle af de lægemiddelgrupper, hvor du som tandlæge skal være særligt opmærksom

Målgruppe

Kurset henvender sig til tandlæger, tandpersonale og andre med interesse i emnet.

Lektioner

1.  Jura og lægemidler

I denne lektion gennemgår vi de generelle regler om lægemidler. Vi ser konkret på juraen omkring, hvornår man må og skal indhente information fra FMK, hvad man skal tage af medicinanamnese, samt hvordan man rent juridisk skal forholde sig, når man vil ordinere et lægemiddel. Slutteligt ser vi på, hvilke lægemidler tandlæger ordinerer i forhold til, hvilke lægemidler alment praktiserende læger ordinerer.  

14 minutter

2.  FMK og medicinanamnesen

I denne lektion ser vi på, hvad det Fælles Medicinkort er, hvilke informationer man kan finde der, og hvilke information der kan mangle. I relation hertil ser vi på, hvor troværdige informationerne på FMK er - og særligt hvilke situationer, som kræver at man er ekstra omhyggelig. Vi gennemgår desuden, hvad man selv skal være opmærksom på, når man ordinerer medicin. 

13 minutter

3.  Særlige situationer og lægemidler

I denne lektion gennemgår vi først og fremmest, hvilke lægemidler der for dig som tandlæge kan have betydning for, hvordan patientens tænder ser ud, samt hvilke særlige lægemidler du skal være opmærksom på, hvis du vil ordinere en behandling. Vi dykker ekstra ned i antiresorptiv behandling og blodfortyndende behandling. 

21 minutter
Ubegrænset adgang til alle kurser
Adgang til alle kommende kurser
Betaling hver år
799,00 kr. pr. måned
Bindingsperiode på 12 måneder
Køb Personligt medlemsskab (DKK 799,00)
  • Sikker betaling gennem Stripe
  • Support alle ugens dage kl. 9-16
  • Afspil på computer, telefon eller tablet

Samuel Azuz

Samuel Azuz

Speciallæge i Klinisk Farmakologi, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital

Samuel Azuz er Cand. Med. fra Københavns Universitet 2013 og speciallæge i 2020. Til dagligt arbejder han med rådgivning af læger om lægemidler. Han underviser desuden læger og medicinstuderende i rationel anvendelse af lægemidler. Samuel har en særinteresse for antibiotika, psykofarmaka, smertestillende, præcisionsdosering og interaktioner mellem lægemidler.