Denne video er en forsmag på kurset. Køb adgang for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2024-05-17

Håndledsskader og instrumentvedligeholdelse - hvordan hænger det sammen?

1.5 point i Arbejdsmiljø

Dette kursus er rettet mod alle tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, der dagligt arbejder med ikke-kirurgisk parodontalbehandling og gerne vil vide mere om forebyggelse af arbejdsrelaterede håndledsskader samt instrumenthåndtering.

I dette kursus har Tatiana Brandt samlet viden og inspiration for behandlere om forskning i muskelskeletlidelser, og hvordan det kan forebygge smerter og skader i hænder og håndled.

Kurset fokuserer på forekomsten af arbejdsrelaterede håndledsskader blandt tandlæger, tandplejere og klinikassistenter og undersøger nøje sammenhængen mellem ergonomi, vedligeholdelse af parodontale instrumenter og evidensbaserede anbefalinger i forhold til instrumentvalg.

Du vil få en grundlæggende forståelse af problemstillingen og vil gennemgå tre strategier til forebyggelse af belastninger i hænderne. Disse strategier støttes af konkrete eksempler fra både klinisk praksis og relevant litteratur. Da smerter i hænder og håndledsområdet oftere rammer tandplejere end andre tandfaglige professioner, samler Tatiana op på forskningen og associerede risikofaktorer i arbejdet som tandplejer og giver forslag til forebyggelse af karpaltunnelsyndrom og andre hånd- og håndledsskader.

Samtidig vil Tatiana gøre rede for betydningen af skarpe instrumenter. Du får konkrete, kliniske anvisninger, der kan hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt instrumenter er hhv. slidte, slebet korrekt eller klar til at blive kasseret. Kurset vil omfatte evidensbaserede anbefalinger vedrørende instrumentvalg med det formål at optimere både behandlingseffektivitet og håndledssundhed. Du vil opnå kompetencer til at integrere disse afgørende elementer i deres daglige praksis, hvilket ikke blot vil bidrage til sundheden hos både behandler og patient, men også skabe en forbedret arbejdstrivsel.

Målgruppe

Kurset henvender sig til tandlæger, tandpersonale og andre med interesse i emnet.

Lektioner

1.  Hvorfor skal vi være opmærksomme på vedligeholdelse af parodontale instrumenter? Fokus på patienten.

Den første lektion vil handle om, hvorfor vi skal være opmærksomme på vedligeholdelse af parodontale instrumenter - med fokus på patienten. 

20 minutter

2.  Hvorfor skal vi være opmærksomme på vedligeholdelse af parodontale instrumenter? Fokus på behandleren.

I denne lektion vil vi være mere opmærksomme på behandlingen og med fokus på tandlægen, tandplejeren og klinikassistenten se nærmere på, hvorfor vi skal være opmærksomme på vedligeholdelse af parodontale instrumenter. 

15 minutter

3.  Prævalensen af arbejdsrelaterede håndledsskader belyst i danske studier

I denne lektion vil vi tale om prævalensen af arbejdsrelaterede håndledsskader belyst i danske studier. 

17 minutter

4.  Hvordan forebygger vi håndledsskader og hvordan hænger det sammen med valg af håndinstrumenterne?

Denne lektion ser nærmere på, hvordan vi i hverdan kan forebygge håndledsskader og hvordan det hænger sammen med valg af depurationsinstrumenter. 

7 minutter

5.  At arbejde med det rigtige udstyr og bruge de rigtige teknikker

Den sidste lektion handler om, hvordan vi kan arbejde med det rigtige udstyr og bruge de rigtige teknikker. 

39 minutter
Ubegrænset adgang til alle kurser
Adgang til alle kommende kurser
Betaling hver år
799,00 kr. pr. måned
Bindingsperiode på 12 måneder
Køb Personligt medlemsskab (DKK 799,00)
  • Sikker betaling gennem Stripe
  • Support alle ugens dage kl. 9-16
  • Afspil på computer, telefon eller tablet

Tatiana Brandt

Tatiana  Brandt

Tandplejer, master i sundhedspædagogik & underviser på SKT

Tatiana har praktiseret klinisk tandhygiejne i 18 år, arbejdet for Odontologisk Afdeling/ Parodontologi - Tandlægeskolen, København. Hun er bestyrelsesmedlem i Dansk Parodontologisk Selskab. De sidste 11 år har hun arbejdet som adjunkt ved Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Derudover er hun foredragsholder og kursusudbyder for LM-Dental og Plandent.