Denne video er en forsmag på kurset. Køb adgang for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2023-09-27

Mødet med den psykisk syge patient

4.5 point i Patienthåndtering

 -  1 anmeldelser

Denne undervisningsrække indeholder 5 faglige emner indenfor den almene psykiatri og psykopatologi som har det tilfælles, at de omhandler mennesker I kan møde i jeres klinik, i familien, vennekredsen eller måske selv har haft inde på livet.

Personer med psykiske problemer kan godt have det svært ved at skulle møde op til tandlæge aftaler. Det kan føles som et meget utrygt sted, forbundet med smerte, brydelse på intimsfæren og et sted hvor man skal stå til ansvar for hvor god eller dårlig man har været til at tage vare på sig selv. Det kan derfor nemt være stressende og gøre at de simpelthen undgår at møde op, hvilket i sidste ende går ud over deres sundhed.

Målet for dette kursus er primært at give forståelse for og rummelighed af det, som er anderledes, men også at kunne skabe noget velbefindende og måske en snert af egenomsorg hos jeres klienter, hvis de får mod på at komme igen. 

Jeres møde med dem vil have en betydelig større påvirkning af dem end I har fantasi til at forestille jer.

Erhvervspsykolog Heidi Rosenqvist vil gennemgå de 5 typiske psykiske lidelser man vil møde i sin klinik:

  • Psykoser
  • Angst og andre belastningsreaktioner
  • Demens
  • ADHD & ADD
  • Personlighedsforstyrrelser

Langt de fleste psykiske problemer indenfor de 5 førnævnte temaer starter, når personen er barn eller helt ung og kan formentlig ikke mindes, hvordan det er, ikke at have det ’sådan’.

Personen tænker, oplever, mærker, at der er ”noget galt med mig - jeg er forkert, anderledes, udenfor“, men kan ofte ikke italesætte forskellen mellem de andre og ham selv. 

Det er som oftest det vi kalder en følelsesmæssig metaregistrering, som ikke  tilknyttes kognitionen og derfor ikke udtrykkes

Når der ikke er et sprog eller en fast fornemmelse af og for, hvad der skal udtrykkes og hvorfor, så indtræder magtesløshed, opgivelse og tilpasning, fordi han ikke kan bede nogen om den relevante hjælp eller forklare familie eller behandlere, hvorfor han ikke ’bare’ kan gøre det, han forventes at kunne gøre.

Til sidst vil der gives bud på, og svares på typiske spørgsmål fra tandlæger, vedrørende praktiskrettede ideer man kan gøre sig i mødet med den psykisk syge patient. 

Målgruppe

Kurset henvender sig til tandlæger, tandpersonale og andre med interesse i emnet.

Lektioner

1.  Psykose-sygdomme

I den første lektion vil Heidi forklare psykoser og give en grundlæggende forståelse for hvordan personer med psykosers hjerner bliver påvirket. I lektionen vil hun komme ind på:

  • Skizofreni
    • Den skizofrene livsverden
  • Bipolar lidelse
    • Maniodepressiv blandingstilstand
  • Mani
  • Depression
    • Becks kognitive triade
40 minutter

2.  Angst og øvrige belastningsreaktioner

I denne lektion lektion vil Heidi gennemgå angst og øvrige belastningsreaktioner som PTSD og OCD.
Det er et omfattende emne, hvor du vil få indsigt i, hvor ødelæggende disse angstsygdomme kan være for patienternes liv. 

43 minutter

3.  Demens

For at forklare demens og hvad det er der sker i hjernen, giver Heidi først en billedlig forklaring på, hvordan man kan forstå demens. Derefter gives en dybdegående forklaring på, hvordan hjernen og hukommelsen fungerer, og til sidst nogle fakta og myter vedrørende demens.

26 minutter

4.  Opmærksomhedsforstyrrelser - ADHD & ADD

I denne lektion forklarer Heidi ADHD/ADD, som er den forstyrrelse, der er den hyppigste stillede diagnose hos børn og unge. Der vil blive talt om hvordan  ADHD påvirker hjernen og opførsel, samt de problemer, det skaber for patienten i dagligdagen og de mere alvorlige sociale konsekvenser der kan opstå.

28 minutter

5.  Personlighedsforstyrrelser

I denne lektion gennemgåes personlighedsforstyrrelser: Hvad er de? Hvad er deres karakteristika, og hvor mange er der?

Der vil være en forklaring på de klynger man kan dele personlighedsforstyrrelser ind i og de enkelte personlighedsforstyrrelser, så som: paranoide, ængestelige evasive, skizoide, og borderline personlighedforstyrrelse. 

ca. en time

6.  Intervention, FIF & akut handlen

I denne lektion vil Heidi gøre brug af den gennemgåede teori og viden som vi har fået gennem kurset, til at tale om hvordan man som tandlæge og klinikassistent kan bruge dette til overvejelser og fif i klinikken når man har patienter med psykiske problemer.

ca. en time

7.  FAQ

I denne sidste lektion svarer Heidi på nogle yderligere spørgsmål stillet af tandlægepersonale i forbindelse med deres arbejde med psykisk syge patienter.

11 minutter
Ubegrænset adgang til alle kurser
Adgang til alle kommende kurser
Betaling hver år
799,00 kr. pr. måned
Bindingsperiode på 12 måneder
Køb Personligt medlemsskab (DKK 799,00)
  • Sikker betaling gennem Stripe
  • Support alle ugens dage kl. 9-16
  • Afspil på computer, telefon eller tablet

Heidi Rosenqvist

Heidi Rosenqvist

Erhvervspsykolog

Heidi Rosenqvist er en erfaren erhvervsspykolog, med både dyb og bred vifte af erfaringer og kompetencer, bla.a. ud fra sine uddannelser som sygeplejeske, erhvervslederuddannelse, og Merkonom i Personaleadministration på CBS, kandidat i psykolog, samt yderligere 2-årig systemisk konsulent udd. for psykologer. Heidi arbejder som selvstændig i sit eget konsulentfirma', hvor hun har undervist og arbejdet med en lang række virksomheder og institutioner så som novo nordisk, Falck, Københavns Politi, Rigshospitalet og mange flere.